Какво представлява Рака на Простатата?

Нови клетки в тялото се образуват само когато организма има нужда от тях. Понякога, клетки възникват неконтролируемо и без причина. Те оформят маса от нова тъкан, наричана тумор илиновообразувание.


Туморите могат да бъдат злокачествени т.е ракови и доброкачествени – не ракови. Доброкачествените тумори не се разпространяват в други части на тялото. Обратно на тях, ракови клетки могат да се откъснат от първичния злокачествен тумор и да се разпръснат и в други органи. Този процес на разпространение се нарича метастазиране.
Ракът на простата е злокачествен тумор, който обикновено започва от външната част на жлезата.

При повечето мъже този процес се развива много бавно. Всъщност, много от тях дори не разбират, че са имали рак на простатата. Ранния рак е ограничен само в рамките на жлезата и могат да минат години, преди да се проявят симптомите.
Рак ли е уголемяването на простатата?

Не, не е рак. При мъжете, с възрастта, простатата може да увеличи размерите си многократно, без има злокачествена трансформация.

Медицинския термин за този процес е Доброкачествена Простатна Хиперплазия или ДПХ. Доброкачествената простатна хиперплазия не е рак и не може да се развие зло

 

качествено.

Все пак тези процеси могат да съжителстват заедно. Дори и да няма рак, уголемената простата може да причини редица проблеми, като трудности при уринирането например.
Какво го причинява?

Реклама

Новини

BilerChildrenLeg og SpilAutobranchen